Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Σελαντινή Ελλάδα

Ο Οργανισμός μας αποσκοπεί στην διατήρηση της προγονικής γλώσσας των ελληνοφώνων του εξωτερικού μέσω της συνεχούς επικοινωνίας μαζί τους αλλά και της ενίσχυσης των δικών τους προσπαθειών.

Έμβλημά μας για αυτόν τον στόχο είναι το ποίημα του Καβάφη «Ποσειδωνιάται» : http://www.odeg.gr/index.php/filoxenies/104-poseidoniatai.

Δύο από τις αρχαιότερες εστίες του Ελληνισμού, οι οποίες παρά την συρρίκνωσή τους εξακολουθούν να διατηρούν κάποια ποσοστά ελληνοφωνίας, είναι
οι περιοχές της Καλαβρίας και της Απουλίας (Νότιος Ιταλία). Οι ελληνόφωνες περιοχές της Ιταλίας ήταν πολύ περισσότερες, πριν 5 και 6 αιώνες. Κάτω όμως από συνεχή πλήγματα : http://www.odeg.gr/index.php/filoxenies/2-uncategorised/102-ellhnofwnoi-apoulias η ελληνοφωνία υπεχώρησε σε βαθμό τραγικό, τόσο στην Καλαβρία, όσο και στην Απουλία.

Από το 1996 ο  ΟΔΕΓ αναπτύσσει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα στον χώρο της Νοτ. Ιταλίας, με στόχο την διάσωση της πανάρχαιας Ελληνικής διαλέκτου (Γκρήκο), που κινδυνεύει να σβήσει, και την διάδοση της Νέας Ελληνικής στην Ελληνόφωνη Ζώνη της Απουλίας (Graecia Salentina – Σαλεντινή Ελλάδα).

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής έχει ενισχύσει την διδασκαλία της Νέας Ελληνικής και της διαλέκτου (προκήρυξη διαγωνισμών, ενίσχυση βιβλιοθηκών, παροχή υποτροφιών) και έχει συμβάλλει στην διατήρηση των δεσμών μεταξύ των Ελληνοφώνων Χωριών και της Ελλάδος με φιλοξενίες μαθητών (περισσοτερους από 650) και ατόμων 3ης ηλικίας (πάνω από 350), οικογενειών, πραγματοποίηση συνεδρίων, πολιτιστικών ημερίδων κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια :