Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Μονόδρομος το κολεγιακό έτος

Μονόδρομο για την απαλλαγή της ελληνικής εκπαίδευσης από την παραπαιδεία αποτελεί η θέσπιση ενός προπαρασκευαστικού έτους για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο. Βεβαίως, τα συμφέροντα που θίγονται είναι τεράστια. Πρώτα πρώτα τα φροντιστήρια, τα οποία είναι ισχυρότατες επιχειρήσεις με τη δυνατότητα να ασκήσουν μεγάλη πίεση. Όμως, παιδεία με παραπαιδεία δεν υφίσταται.

Το εγχείρημα σίγουρα θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη τομή στην ιστορία της εκπαίδευσης του νεοελληνικού κράτους. Η προπαρασκευή του θα πρέπει να γίνει μεθοδικά, με πολλή προσοχή, καθώς είναι πολλές οι παράμετροι που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη. Ποιος θα διδάσκει; Όλοι οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας ή μόνο οι κατέχοντες διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους; Θα ενσωματωθεί το έτος αυτό στα Λύκεια ή θα αποτελέσει μέριμνα των ΑΕΙ και ΤΕΙ; Ποιοι θα έχουν δικαίωμα παρακολούθησης; Οι νέοι απόφοιτοι των Λυκείων ή και οι παλαιότεροι;

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και μάλιστα με τον συμφερότερο τρόπο για την ελληνική παιδεία. Εντούτοις, όσα προβλήματα και αντιδράσεις και αν υπάρξουν στην αρχή, η εξάλειψη της παραπαιδείας θα καταστήσει το νέο σύστημα αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :