Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Συγχαρητήρια στο in.gr για την προβολή της 19ης Μαΐου

Ημέρα μνήμης η 19 Μαΐου

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.
Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε το πρωί στο ναό της του Θεού Σοφίας, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και βουλευτών.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της γενοκτονίας. Ο κ. Τζίμας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη γενοκτονία των Ποντίων ως «μαύρη σελίδα στην Ιστορία» και ζήτησε τη διεθνή αναγνώριση της, ενώ ο κ. Ψωμιάδης τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη.

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν και στους δήμους Πολίχνης και Ωραιοκάστρου της Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις μνήμης στο δήμο Ωραιοκάστρου θα συνεχιστούν το βράδυ με ομιλία της καθηγήτριας του ΑΠΘ Αρτέμιδας Ξανθοπούλου - Κυριακού, ενώ θα ακολουθήσει και λαμπαδηδρομία.

Το βράδυ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων διοργανώνει εκδήλωση μνήμης στην πλατεία Αγίας Σοφίας με συναυλία του Μίμη Πλέσσα, ο οποίος θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση αποσπάσματα από τη μουσική μονογραφία «Αγιες Μνήμες-Ποτέ πια γενοκτονία» σε ποίηση Δημήτρη Μπρούχου.

Από in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :