Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Ο Τσίπρας και ο ΔΟΛ

Σίγουρα η άνοδος στην ηγεσία ενός από τα παλαιά κόμματα της χώρας κάποιου τριαντάρη αποτελεί ένδειξη ανανέωσης. Η άνετη επικράτηση, προδιαγεγραμμένη βέβαια, δείχνει, νομίζω όχι τόσο την ανανεωτική διάθεση των μελών του ΣΥΝ, όσο την ρεαλιστική αντιμετώπιση του παιχνιδιού της εξουσίας. Πραγματικά, ο ΣΥΝ υπερέχει κατά πολύ του ΚΚΕ στην αντίληψη του τι είναι επικοινωνιακά επιτυχές, δηλαδή του τι πουλάει.
Η επιλογή Κουβέλη θα σήμαινε το τέλος των ελπίδων για οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης του ΣΥΝ. Και ο λόγος είναι απλός: ο Κουβέλης δεν θα συνεργαζόταν με την ΝΔ. Ο Τσίπρας όμως; Μήπως τελικά αυτό είναι που επιδιώκει ο μέσος οπαδός του ΣΥΝ; Μήπως αυτή την ανανεωτική αριστερά εκφράζει η επιλογή Τσίπρα; Οψόμεθα.
Η υποστήριξη που γνώρισε ο Τσίπρας από τον ΔΟΛ, έχει κάποια αιτία. Σίγουρα δεν είναι το αγωνιστικό του παρελθόν ως μικρού καταληψία ούτε ο στιβαρός πολιτικός λόγος ή η νέα πρόταση που κομίζει. Είναι η προσπάθεια του ΔΟΛ να επενδύσει σε ένα άφθαρτο πρόσωπο, με αριστερό παρελθόν, το οποίο ευελπιστεί να χειραγωγήσει. Αποτελεί την καλύτερη επιλογή ή ορθότερα την τελευταία επιλογή για να συνεχίσει ο ΔΟΛ να επηρεάζει το πολιτικό παιχνίδι και αύριο. Ευχόμαστε ο Τσίπρας να σταθεί ικανός να ξεφύγει από τα δεσμά στα οποία ήδη έχει περικλειστεί. Το ευχόμαστε, αλλά λόγω του πολιτικού χώρου δεν το ελπίζουμε.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:
- Για την Ευρώπη,
- Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
- Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);
- Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).
- Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίες πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
- Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!