Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Μία "αδιόρατη" παράμετρος του Σκοπιανού

Οποιοδήποτε σύνθετο ή παράγωγο του όρου Μακεδονία και αν δεχτεί η ελληνική πλευρά, θα αποτελέσει ήττα στο Σκοπιανό. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Το ζήτημα δεν δημιουργήθηκε σήμερα. Έχει μία προϊστορία ήδη δεκαπέντε χρόνων. Τι συνέβη σε αυτά;

Παρότι τα Σκόπια αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητο κράτος με τον όρο FYROM, επί δεκαπέντε χρόνια χρησιμοποιούν σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές υπηρεσίες τους το: Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ας θυμηθούμε πρόσφατα πως από το βήμα του ΟΗΕ μίλησε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, ως πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Άρα, αν με το FYROM γίνονται δεκτοί ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, με ένα "άνω", "κάτω", "παλιά", "νέα", θα γίνουν δεκτοί ως σκέτο Μακεδονία. Δηλαδή, ο οποιοσδήποτε επιπλέον προσδιορισμός θα παραλείπεται τόσο από τους Σκοπιανούς, όσο και από τις λοιπές ξένες χώρες και θα λειτουργήσει απλώς ως στάχτη στα μάτια μας.

Γι΄ αυτό και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή καμία συζήτηση για το όνομα των Σκοπίων με παράγωγο ή σύνθετο του όρου Μακεδονία, με αντάλλαγμα την αναγνώριση του Κοσόβου. Για τα Σκόπια έχουμε τη δυνατότητα του βέτο. Η αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου όμως θα είναι ένα λάθος χωρίς γυρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :