Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Η αδικία του δικαίου

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά κατάργησή του. Αν δεχτούμε πως κάθε ομάδα δικαιούται αυτοδιάθεσης, τότε ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου και τίποτε από ό,τι γνωρίζαμε ως σήμερα σαν διεθνή νομιμότητα δεν θα ισχύει στο εξής. Σε αυτό το πλαίσιο, ας αναλογιστούμε λίγο ποιος επωφελείται.
Διαχρονικά, οι δύο αυτές αρχές (αυτοδιάθεση των λαών και σεβασμός των ορίων των υφισταμένων κρατών) έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ κατά το δοκούν, δηλαδή σύμφωνα με τα εκάστοτε συμφέροντά τους. Για παράδειγμα, οι Βορειοηπειρώτες, οι Παλαιστίνιοι και οι Κούρδοι δεν έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, καθώς στην περίπτωσή τους υπερισχύει για το "κοινό καλό" η διεθνής νομιμότητα και η ακεραιότητα των κυριαρχικών κρατών. Αντίθετα, οι Βόσνιοι και οι Κοσσοβάροι το έχουν, καθώς το "κοινό καλό" και η "ειρήνη" απαιτούν την ύπαρξη τους ως πολιτών ανεξάρτητων κρατών.
Μάλιστα, αξίζει να προσέξουμε πως η υποστήριξη των μουσουλμανικής πλειονοψηφίας Κοσοβάρων συμπίπτει με την υποχώρηση της προπαγάνδας περί του "κακού Ισλάμ" και της ισλαμικής τρομοκρατίας. Εξαφανίστηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ η Αλ Κάιντα, το Ιράν και όλος ο "άξονας του κακού". Μήπως ήρθε ο καιρός να γυρίσουμε πίσω στους κακούς Σέρβους;
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, εξυπηρετεί αφάνταστα όσους επιθυμούν μία Ευρώπη διαλυμένη χωρίς κοινή θέση και μάλιστα με τις χώρες της περίπου αντιμαχόμενες. Η Ισπανία λ.χ. δεν δύναται να αποδεχτεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Βέβαια, εδώ θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως ούτως ή άλλως η Ευρώπη δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική. Όμως, άλλο οι διαφωνίες και άλλο η διάλυση.
Ίσως λοιπόν βρισκόμαστε κοντά σε μία πολυμέτωπη σύγκρουση , στην οποία η Ελλάδα δεν δύναται να υπολογίζει την ενιαία υποστήριξη της Ε.Ε. Μένει να είμαστε πάντα έτοιμοι και να μην αποκλείουμε καμία προοπτική και στάση. Τα όρια του πολιτικώς ορθού που για περισσότερο από μισό αιώνα ίσχυαν, αλλάζουν. Η διεθνής αδικία που νομιμοποιείται με το διεθνές δίκαιο, μεταμορφώνεται και κερδισμένοι θα είναι αυτοί που θα ακολουθήσουν τη μεταμόρφωση· περισσότερο κερδισμένοι όμως όσοι κατορθώσουν να την δημιουργήσουν. Ας είμαστε τουλάχιστον ανάμεσα στους πρώτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :