Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Το συμφέρον της Ευρώπης: λιγότερα κράτη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο βαθμό που δεν κυβερνάται από αμερικανόπληκτες ηγεσίες - με τον όρο βέβαια δεν αναφερόμαστε σε σκοτεινές συνομωσίες αλλά σε πολιτικούς πεπεισμένους για την υπεροχή των ΗΠΑ - έχει συμφέρον παράλληλα με την αρχή της αυτοδιάθεσης των εθνοτήτων, να προωθήσει και αυτή της ακεραιότητας των υπαρχόντων κρατών, τόσο σε ό,τι αφορά τα μέλη της, όσο και σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της γηραιάς ηπείρου. Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων με τον ετσιθελικό τρόπο της ηγεσίας τους υποσκάπτει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δημιουργεί αμερικανικούς θύλακες μέσα στην Ευρώπη.

Η τακτική του διαίρει και βασίλευε που εφαρμόζει η υπερδύναμη, πρέπει να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πρέπει για την ίδια την υστεροφημία και αυθυπαρξία της να αναγνωρίσει πως λάθεψε συναινώντας στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Το μεγάλο λάθος που έκαναν τότε οι Ευρωπαίοι βέβαια μπορεί να μην βαραίνει τους Έλληνες, παρότι η τότε ηγεσία της χώρας κάμφθηκε, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η Ελλάδα υφίσταται πρώτη τις συνέπειες της λανθασμένης αυτής απόφασης.

Κανείς όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί για τις πραγματικότητες αυτές. Καμία πρόταση για σεβασμό απόλυτο και όχι κατά περίπτωση της αρχής του απαραβίαστου των υπαρχόντων κρατών, της μη αποδοχής νέων και της κατηγορηματικής άρνησης αλλαγής των συνόρων. Μία τέτοια Ευρώπη θα είχε μέλλον και νόημα για τον Ελληνισμό. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση του Ευρωσυντάγματος μόνο θλίψη προκαλεί.

1 σχόλιο :

πολυτεχνίτης είπε...

Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πρέπει για την ίδια την υστεροφημία και αυθυπαρξία της να αναγνωρίσει πως λάθεψε συναινώντας στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Το μεγάλο λάθος που έκαναν τότε οι Ευρωπαίοι βέβαια μπορεί να μην βαραίνει τους Έλληνες, παρότι η τότε ηγεσία της χώρας κάμφθηκε, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η Ελλάδα υφίσταται πρώτη τις συνέπειες της λανθασμένης αυτής απόφασης.

Παρά τη μυθολογία που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας ήταν αυτοί που αποφάσισαν την αυτοδιάθεσή τους, όπως είχαν κάθε δικαίωμα (εκτός κι αν πιστεύεις ότι η αυτοδιάθεση δεν είναι δικαίωμα των λαών). Κατά την κρατούσα Ελληνική άποψη δηλ. οι Ευρωπαίοι έπρεπε να τους πουν "δε σας αναγνωρίζουμε" και να αφήσουν το Μιλόσεβιτς να τους σφάξει ελεύθερα.