Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Πρωταθλητισμός χωρίς ντόπα;

Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια να φορτωθεί ολόκληρη η ευθύνη για το ντοπάρισμα των αθλητών της άρσης βαρών στον Χ. Ιακώβου, ο οποίος χρησιμοποίησε βέβαια πολιτικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ τις επιτυχίες του αθλήματος, εξευτέλισε τους ολυμπιονίκες περιφέροντάς τους σε προεκλογική περίοδο γύρω από πρώην δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ στη Νίκαια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για το ντόπιγκ.

Όσοι τον κατηγορούν είναι υποκριτές. Ενώ όλοι γνωρίζουμε πως οι επιδόσεις που σημειώνονται είναι πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες, πως η χρήση των αναβολικών είναι δεδομένη στους πρωταθλητές, εντούτοις σπεύδουμε να καταδικάσουμε κάθε περίπτωση που αποκαλύπτεται. Έτσι, πρέπει να παραδεχτούμε πως αν θέλουμε παγκόσμια και ολυμπιακά μετάλλεια, στα ατομικά τουλάχιστον αθλήματα, είναι υποχρεωτικό να παίξουν και οι Έλληνες αθλητές με τους ίδιους όρους με τους ξένους. Αλλιώς, μετάλλεια δεν έχει.

Προσωπικά, θεωρώ πως είναι προτιμότερο να μην κερδίζουμε και να διαφυλάττουμε την υγεία πρώτα από όλα των αθλητών. Είναι πραγματικά αποκρουστικό το θέαμα μιάς γυναίκας που για να πρωτεύσει έχει μεταβάλλει το σώμα της με τα φάρμακα και όχι την άσκηση σε αντρικό. Σε αυτό το σημείο έγκειται και η βασική διαφορά των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων από τους νεώτερους. Στην αρχαιότητα υπήρχε αγάπη για το ωραίο, το μεγάλο και το αληθινό, που γράφει και ο ποιητής, ενώ σήμερα υπάρχει ζήτηση για την επίδοση, το υπεράνθρωπο και το σκηνοθετημένο. Το ολυμπιακό πνεύμα είναι μία από τις πολλές ελληνικές έννοιες (βλ. επίσης δημοκρατία) που διαστρέβλωσαν οι δυτικοί. Ας μην τους ακολουθήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :