Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Σπύρος Βρυώνης, ο κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας ιστορικός

Σε προηγούμενη ανάρτηση (εδώ) αναφέρουμε το βιβλίο του Σπύρου Βρυώνη, Ο μηχανισμός της Καταστροφής. Είναι μία από τις μεγάλες πνευματικές δυστυχίες αυτού του τόπου το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο Βρυώνης. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για τον κορυφαίο Έλληνα ιστορικό των χρόνων μας, τον οποίο όμως σε αντίθεση με την αγοραία αντεθνικό "ιστορικό" (καθηγήτρια γαλλικών στην πραγματικότητα) της ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλους ακαδημαϊκούς ιστορικούς (Αρβελέρ, Βερέμη) δεν παίζουν ποτέ τα ΜΜΕ. Και ο λόγος; Απλός. Ο Βρυώνης δεν έχει γράψει
μία ανθελληνική ή φιλοσιωνιστική αράδα. Και είναι τόσο μεγάλος, που παρά τα προηγούμενα κατόρθωσε να κάνει καριέρα ως πανεπιστημιακός στις ΗΠΑ, και όχι απλά να κάνει καριέρα, αλλά στα έργα του να είναι αναγκασμένοι να παραπέμπουν Τούρκοι, Εβραίοι, Αμερικανοί, Γερμανοί και γενικώς ιστορικοί από όλον τον κόσμο. Είναι πραγματικά τραγικό και δείγμα της απόλυτης παιδευτικής μας παρακμής ότι οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν την Ρεπούση ως ιστορικό, μία "ιστορικό" στην οποία κανείς σοβαρός Έλληνας ιστορικός δεν παραπέμπει -και βέβαια δεν την γνωρίζει κανείς εκτός Ελλάδος- ενώ αγνοούν παντελώς ποιος είναι ο Σπύρος Βρυώνης.

Πρόχειρο βιογραφικό του, με μόνο τα δημοσιευμένα στα ελληνικά έργα του, βλ εδώ

1 σχόλιο :

Unknown είπε...

πολύ καλό! είναι ελπιδοφόρο το ότι γίνονται τέτοιες προσπάθειες πνευματικής αφύπνισης στη σημερινή εποχή της παραπληροφόρησης και του αποπροσανατολισμού.